JavaScript är inaktiverat i webbläsaren, läs mer här.

Pressmeddelande

Hovrätten har i dag meddelat dom i Arbogamålet

[2018-02-27] Svea hovrätt

Hovrätten dömer en 43-årig kvinna för att tillsammans med sin tidigare pojkvän ha gjort sig skyldig till mord och mordförsök på kvinnans föräldrar i augusti 2016. Kvinnan döms till livstids fängelse. Kvinnan frikänns däremot från åtalet för att ha anstiftat mord på sin make i augusti 2015. Kvinnans tidigare pojkvän får sitt fängelsestraff på 14 år fastställt. Han ska därefter utvisas.

Kvinnans make återfanns död i augusti 2015 i Hjälmaren vid kvinnans föräldrars sommarhus utanför Arboga. Händelsen betraktades som en olyckshändelse. Ett år senare angreps kvinnans föräldrar i samma sommarhus och fadern knivmördades och modern skadades livsfarligt. En förundersökning inleddes då mot kvinnan och hennes pojkvän. Misstankarna mot henne gjorde att det även inleddes en förundersökning mot henne beträffande makens död ett år tidigare. Kvinnan har hela tiden nekat till anklagelserna.

 

Västmanlands tingsrätt dömde i augusti 2017 kvinnan till livstids fängelse för att ha anstiftat mord på sin make i augusti 2015 och för att hon tillsammans med sin pojkvän gjort sig skyldig till mordet och mordförsöket på föräldrarna. Pojkvännen, som erkände gärningarna, dömdes till 14 års fängelse och utvisning.

 

Kvinnan dömdes också för bl.a. stämpling till mord och stämpling till grov misshandel, riktat mot maken, händelser som hade ägt rum vid tidigare tillfällen.

 

Båda överklagade domen till hovrätten. Kvinnan ville bli helt frikänd. Pojkvännen ville få ett kortare fängelsestraff och slippa utvisning.

 

Hovrätten gör samma bedömningar som tingsrätten när det gäller mordet och mordförsöket på kvinnans föräldrar 2016 och fastställer därför tingsrättens dom i den delen. Kvinnan och hennes pojkvän ska dock betala ett högre skadestånd till kvinnans mor och syster.

 

När det gäller åtalet för anstiftan av mord på maken 2015 konstaterar hovrätten att det finns en rad mycket besvärande omständigheter men att bevisningen inte räcker för att fastslå att mannen blev mördad. Kvinnan frikänns därför från åtalet och behöver inte heller betala skadestånd till makens anhöriga.

 

Hovrätten fastställer vidare tingsrättens dom när det gäller den övriga brottsligheten som kvinnan gjort sig skyldig till med undantag för ett bedrägeribrott som hade koppling till åtalet för makens död.

 

Trots att kvinnan nu frikänns i en del döms hon till livstids fängelse.

Senast ändrad: 2018-02-27

För mer information kontakta:

Bertil Ahnborg
Hovrättsråd
08-561 671 05

Anne Mellqvist
Hovrättsråd
08-561 672 65

Målnummer:

B 8032-17, avdelning 5