JavaScript är inaktiverat i webbläsaren, läs mer här.

Pressmeddelande

Hovrätten har idag meddelat dom i det så kallade ”Taxi-Tony-målet”.

[2014-12-19] Svea hovrätt

Även hovrätten kommer fram till att åklagarna har bevisat att det har funnits en organisation – ”Taxi-Tony” – som sålde kokain. Kunderna lämnade beställningar per telefon och fick sedan narkotikan utkörd med bil. Precis som i tingsrätten döms åtta av de tilltalade för inblandning i denna verksamhet, medan två stycken frikänns.

I hovrätten har åklagarna åberopat ny bevisning i form av omfattande telefonavlyssning. Detta har lett till att hovrätten anser att en större mängd kokain har sålts än vad tingsrätten gjorde. Straffen i hovrätten ligger ändå på ungefär samma nivå som i tingsrätten (från ett år och fyra månader till sju år i hovrätten jämfört med mellan nio månader och åtta år i tingsrätten). Skälen för det är i huvudsak följande. För det första får en ökning av mängden inte så stor betydelse vid bedömningen av straffvärdet när det gäller hantering av mycket stora mängder narkotika. För det andra har de två säljarna i hovrätten bara ansetts ansvariga för det som var och en själv har sålt, medan de i tingsätten dömdes för den sammanlagda mängden.

Precis som tingsrätten har hovrätten, utöver den regelmässiga avräkningen för häktningstid, i viss mån kortat fängelsestraffen för vissa av de tilltalade med hänsyn till att de har suttit häktade i ett år med begränsade omvärldskontakter.

 

Domen kan beställas från svea.avdelning1@dom.se.

Senast ändrad: 2014-12-19

För mer information kontakta:

Katja Isberg Amnäs
hovrättsråd
08-561 671 61

Marianne Jörgensen
hovrättsråd
08-561 670 26

Målnummer:

B 5291-14