JavaScript är inaktiverat i webbläsaren, läs mer här.

Pressmeddelande

Svea hovrätt dömer en man för mord i Thailand

[2015-12-11] Svea hovrätt

Svea hovrätt har i dag dömt en man för mord till fängelse tio år. Mordet skedde i Pattaya, Thailand, år 2012

I augusti 2012 avled en man i Pattaya, Thailand, av knivskador i halsen. Mannen var medborgare i Nya Zeeland. En svensk medborgare greps som brottsmisstänkt av polis på platsen, men släpptes ur häkte några dagar senare och återvände till Sverige i oktober 2012. Brottsutredningen övertogs 2014 av svenska myndigheter. I Sverige åtalades mannen för mord.

Tingsrätten dömde mannen för grov misshandel och vållande till annans död. Tingsrätten ansåg att mannen befunnit sig i en nödvärnssituation, men att han gått utöver vad som behövts för att avvärja det angrepp han var utsatt för. Tingsrätten ansåg inte att mannen haft uppsåt att döda.

Hovrätten dömer mannen för mord. Utredningen i målet visar, vilket inte ifrågasatts av mannen, att han orsakat offrets död. Hovrätten bedömer att mannen visserligen varit utsatt för ett brottsligt angrepp och därför har haft rätt till nödvärn, men att det våld han utövat varit uppenbart oförsvarligt och därför är brottsligt. Hovätten anser till skillnad från tingsrätten att mannen haft uppsåt att döda eftersom han använt en typ av knivvåld som med mycket stor sannolikhet leder till att den som utsätts för våldet dör. Med hänsyn till den situation mannen befunnit sig i bestäms straffet till fängelse 10 år.

Brottet begicks i Thailand och utreddes till en början av thailändska myndigheter. Hovrätten konstaterar att det finns vissa brister i denna utredning och har i stor utsträckning utgått från mannens egna uppgifter.

Senast ändrad: 2015-12-11

För mer information kontakta:

Johan Arvidsson
Hovrättsråd
08-561 672 71

Elin Widegren
Tf. hovrättsassessor
08-561 672 24

Målnummer:

B 3715-15