JavaScript är inaktiverat i webbläsaren, läs mer här.

Pressmeddelande

Svea hovrätt friar för mord i Smedby

[2017-07-07] Svea hovrätt

Hovrätten har ogillat ett åtal mot två män för mord i Smedby, Upplands Väsby, 2015. Enligt hovrätten är det inte visat vem som sköt.

Den 16 mars 2015 sköts en man till döds på en parkeringsplats i området Smedby i Upplands Väsby. Två män åtalades för mordet eller för medhjälp till mordet. Enligt åtalet hade de båda männen planerat mordet tillsammans och en av dem pekades i åtalet ut som den som sköt.

Tingsrätten ansåg att det var bevisat att de två mordåtalade männen befann sig på brottsplatsen vid mordet och att någon av dem var den som sköt. Eftersom åtalet byggde på att en av männen pekades ut som den som sköt, och det inte gick att slå fast vem av dem som skjutit, ogillades åtalet. Samtidigt ogillades åtalet mot en tredje man, som åtalats för skyddande av brottsling genom att ha hjälpt de mordmisstänkta att undkomma.

Åklagaren överklagade domen. I hovrätten ändrade åklagaren åtalet så att det påstods att de båda männen gemensamt beslutat och genomfört mordet. Enligt åklagaren hade någon av dem skjutit, men båda borde i första hand dömas för mord.

Hovrätten har funnit att det är klarlagt att en av de åtalade männen befann sig på brottsplatsen vid skjutningen. Mannen har själv medgett att han var där, men påstått att det var den medåtalade mannen som sköt och att detta kom oväntat och överraskande för honom. Det påståendet är inte motbevisat. Det är heller inte bevisat att den medåtalade mannen befann sig på brottsplatsen eller att de två männen gemensamt planerat mordet. Hovrätten har därför ogillat åtalet.

Senast ändrad: 2017-07-06

För mer information kontakta:

Svea hovrätts presstjänst
070-1836693

Målnummer:

B 504-16

Beställning av dom:

Dombeställning: Svea hovrätt friar för mord i Smedby
08-561 673 30