JavaScript är inaktiverat i webbläsaren, läs mer här.

Pressmeddelande

Svea hovrätt har idag meddelat dom där en man åtalats för att ha medverkat i ett mord i Haninge sommaren 2010

[2015-03-05] Svea hovrätt

Svea hovrätt har idag dömt en man för anstiftan av mord till livstids fängelse.

Den 24 juni 2010 mördades en kvinna i sin bostad i Haninge. Kvinnans fyra barn var närvarande då mordet utfördes. 

Åklagaren åtalade en man för att ha medverkat till mordet. Mannen hade tidigare haft en relation med den mördade kvinnan och de hade en gemensam son. Södertörns tingsrätt dömde mannen för stämpling till mord och bestämde påföljden till 18 års fängelse. Enligt tingsrätten hade mannen försökt förmå en annan person att mörda kvinnan. 

Både åklagaren och den tilltalade överklagade domen till Svea hovrätt. 

Hovrätten har idag dömt den nu åtalade mannen för anstiftan av mordet på kvinnan. Det innebär att hovrätten har rubricerat brottet på ett annat sätt än vad tingsrätten gjorde. Enligt hovrätten är det utrett att mannen har haft kontakt med en annan person en tid före mordet och att mannen då har förmått denne att tillsammans med en tredje person – en skytt – utföra mordet på kvinnan. Vid dessa kontakter har den tilltalade diskuterat och planerat mordet på kvinnan och lämnat sådana upplysningar om hennes bostadsadress som varit nödvändiga för att mordet skulle kunna utföras. 

Hovrätten har ansett att omständigheterna vid mordet är synnerligen försvårande, bl.a. av det skälet att de fyra barnen var närvarande i bostaden då kvinnan mördades. Mannen har därför dömts till livstids fängelse. Dessutom ska han betala skadestånd till barnen. Han ska också utvisas ur riket.

Senast ändrad: 2015-03-05

För mer information kontakta:

Christina Jacobsson
Hovrättsråd (rättens ordförande)
08-561 670 97

Charlotta Björk
Tf. hovrättsassessor
08-561 671 19

Målnummer:

B 11137-14